Hoe werken zonnepanelen nou eigenlijk?

Van zonnestralen naar gelijkspanning

Zonnepanelen zijn als slimme energiepakketjes die zonlicht omzetten in elektriciteit die je kunt gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Als je wilt begrijpen hoe zonnepanelen werken op een simpele manier, volg dan deze eenvoudige uitleg.

Kleine schets van hoe zonnepanelen werken.

1. zonlicht vangen

De zonnepanelen op je dak hebben kleine hokjes die heel goed zijn in het opvangen van zonlicht. Deze hokjes worden fotovoltaïsche cellen genoemd. De werking van zonnepanelen heeft dus alles te maken met de zonnecellen die verwerkt zijn in de zonnepanelen.

2. zonlicht naar stroom

Als de zon schijnt, stuurt deze kleine deeltjes, genaamd fotonen, naar de zonnepanelen. Deze fotonen duwen op de hokjes en zorgen ervoor dat elektriciteit begint te stromen.

3. Electriciteit vanuit de zonnepanelen gebruiken

De stromende elektriciteit die door de fotovoltaïsche cellen wordt gegenereerd, kan worden gebruikt om allerlei dingen te laten werken, zoals lampen, apparaten en elektronica in je huis. Dit gebeurt door middel van een omvormersysteem, omdat de zonnepanelen gelijkspanning produceren kun je dit niet gelijk gebruiken voor apparaten die wisselspanning nodig hebben om te kunnen functioneren.

Hoe werken zonnepanelen?

4. Extra energie bewaren door toedoen van een thuisaccu

Soms vangen zonnepanelen meer zonlicht op dan je op dat moment nodig hebt. Gelukkig kun je die extra energie bewaren voor later, d.m.v. een thuisaccu systeem. Dit betekent dat je zelfs op bewolkte dagen of ’s nachts je eigen zonne-energie kunt gebruiken.

5. minder energiekosten

Wanneer je zonnepanelen op je huis hebt, hoef je minder elektriciteit van het elektriciteitsbedrijf te kopen. Dit kan je helpen om geld te besparen op je energierekeningen en tegelijkertijd bij te dragen aan een groenere toekomst.

Concluderend op de vraag hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet alleen slimme “zonvangers,” maar ze zijn ook een geweldige manier om groene energie op te wekken en je energierekeningen te verlagen. Door de kracht van zonlicht te benutten, zorgen zonnepanelen voor een duurzame en efficiënte energiebron voor je woning.

  • Stap 1. Zonlicht wordt opgevangen door de zonnecellen in de zonnepanelen
  • Stap 2. De gelijkstroom wordt vervoerd naar de omvormer of micro-omvormer en zet dit om in wisselspanning
  • Stap 3. De wisselspanning wordt direct verbruikt door verbruikersapparaten en het overgebleven deel wordt teruggeleverd
  • Accu’s slaan gelijkspanning op, hierover meer in een andere topic hoe dit dan werkt.
 

Vond u deze informatie nuttig over de werking van zonnepanelen? Wilt u ook ook gaan verdienen met zonnepanelen, neem dan eens contact op met ons. Hieronder kunt u een contactformulier invullen en toesturen en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contactformulier

4/5

Veelgestelde vragen over de werking

Er zijn 4 soorten zonnepanelen, waarbij de meest voorkomende en bekendste de monokristallijn en polykristallijne zonnepanelen zijn. Daarnaast heb je dunne film, welbekend als de amorf silicum zonnepanelen. Tevens zijn de glas-glas zonnepanelen zeer in trek door de hoge duurzaamheid.

Qua investering is dat zeker het geval. De investering verdient zich zeer snel terug en na de installatie bespaart u ook direct op uw energierekening. Induct Solar zorgt voor een monitoring die voor u inzichtelijk is, wat zorgt voor transparantie. Daarnaast zorgen wij voor een korte terugverdientijd, waardoor het zeker de moeite waard is om zonnepanelen aan te schaffen.

Een zonnepaneel gaat gemiddeld 25 jaar lang mee. De meeste fabriekanten hanteren ook een output garantie van minimaal 25 jaar.

Aan de hand van uw verbruik en het Wp vermogen van de zonnepanelen kun je een inschatting maken. Factoren zoals bijvoorbeeld instralingshoek en orientatie spelen daar ook een rol in. Om u te helpen met een goede inschatting kunnen wij u een offerte op maat doen laten toesturen.